top of page
EUR.1 certificaat
Balk220.png

EUR.1 Certificaat

Korting of vrijstelling van invoerrechten met een EUR.1 verklaring

 

In het geval dat u een klant heeft van buiten de EU of uzelf een voertuig buiten de EU gaat exporteren dan dient erbij het invoeren van een voertuig invoerrechten te worden betaald. Door middel van een EUR.1 verklaring kan er in het bestemmingsland korting of vrijstelling hiervoor worden afgegeven.

 

Voor wie, waar en wanneer?

Allereerst dient er met het land een handelsovereenkomst te zijn gesloten. Nederland maakt onderdeel uit van de Europese Unie, die met diverse landen (zoals: Noorwegen en Zwitserland) handelsverdragen gesloten heeft. Gebruik dit document om te zien met welke andere landen de EU handelsverdragen heeft gesloten.

 

Ten tweede dient de preferentiële oorsprong van het voertuig te worden aangetoond. Oftewel het voertuig moet een oorsprong hebben of geproduceerd zijn in het land waarmee het handelsverdrag is gesloten. Het aantonen van een preferentiële oorsprong in het bestemmingsland kan door middel van een EUR.1 verklaring.

Wat dient u aan te leveren?

Om een EUR.1 verklaring voor een voertuig te kunnen aanvragen zijn er een aantal zaken die wij van u dienen te ontvangen zodat de aanvraag snel kan verlopen:

  •  Kopie kentekenbewijs voertuig

  •  Kopie verkoopfactuur voertuig

  •  COC/CVO van het voertuig

  •  Eenmalige volmacht

  •  Douane document (EX-A)

  •  Leveranciersverklaring in het geval van een nieuw voertuig

De procedure voor het aanvragen

Het aanvragen van een EUR.1 verklaring duurt in principe minimaal twee werkdagen. Dit is afhankelijk van het tijdstip waarop alle benodigde documenten worden aangeleverd. Houdt bij u export dus rekening met het feit dat u niet eerder kunt vertrekken totdat de EUR.1 in combinatie met het Douane document (EX-A) in uw bezit zijn. Zonder afgestempelde EX-A kunt u namelijk niet aantonen dat het voertuig de EU verlaten heeft.

 

Advies rondom aanvragen EUR.1

Iedere aanvraag is anders, wilt u graag meer informatie ontvangen of persoonlijk advies over het aanvragen van een EUR.1 Verklaring? Neem dan gerust contact op, wij helpen u graag verder.

bottom of page