top of page
Douane document ex-a
Balk220.png

Douane document (EX-A)

BTW nultarief bij export

 

Verkoopt en factureert u als bedrijf een voertuig aan een klant die buiten EU woonachtig is? Dan mag u het BTW-nultarief gebruiken. Echter om dit nultarief te kunnen hanteren dient u wel aan te kunnen tonen dat het voertuig de EU verlaten heeft. Dit kunt u aantonen door middel van een douane document of bij de douane bekend als EX-A document. De klant dient het document te laten afstempelen bij de van te voren opgegeven laatste EU grensovergang. Hier zal de douane het document scannen en afstempelen. Dit is genoeg om aan te tonen dat het voertuig de EU heeft verlaten.

 

Als de klant een douane document ondanks gemaakte afspraken niet laat afstempelen dan kan het zijn dat u hierdoor alsnog het volledige BTW bedrag aan de belastingdienst verschuldigd bent. Wij raden u daarom aan het BTW bedrag als onderpand achter te houden. Ook dient u zekerheidshalve het BTW nummer van de klant te checken is het VIES systeem. Dit geeft u meer zekerheid dat u te maken heeft met een eerlijke buitenlandse zakelijke klant.

 

Benodigdheden voor het aanvragen van een douane document

Voor het aanvragen van het douane document hebben wij een aantal gegevens en documenten van u nodig:

  •  Kopie kentekenbewijs voertuig

  •  Kopie verkoopfactuur voertuig

  •  Omschrijving grensovergang waar het voertuig de EU zal verlaten

  •  Kopie legitimatie

  •  Eenmalige volmacht

  •  Laadlocatie van het voertuig (Let op! Ivm mogelijke Douane controle dient het voertuig daadwerkelijk op deze locatie aanwezig te zijn tot vertrek.)

  •  Loslocatie van het voertuig

Hebben wij de bovengenoemde zaken voorhanden dan kunnen wij het douane document dezelfde dag nog in orde maken.

Neem voor informatie contact met ons op.

bottom of page