top of page
Schermafbeelding 2018-12-05 om 20.01.55.
Balk220.png

Certificate of conformity

Wat is een COC?

Een COC of Certificate Of Conformity, is een officieel fabrieksdocument voor Europese voertuigen die zijn geproduceerd na 1996. In dit document staan veel technische gegevens van uw voertuig die de toelatingsautoriteiten nodig hebben om de registratie af te handelen zoals:

  • Omschrijving soort voertuig is het? (Auto, motor, caravan etc)

  • Fabrikant/type

  • VIN  (chassisnummer)

  • Europees Typegoedkeuringsnummer

  • Technische gegevens zoals CO2-uitstoot, afmetingen, vermogen, cilinderinhoud

 

 

Voor 1996 was het voor fabrikanten nog niet verplicht om een COC mee te leveren bij Europese voertuigen. Hierdoor ontbreekt vaak het COC-document bij deze voertuigen en is het helaas niet mogelijk deze opnieuw aan te vragen. Is uw voertuig van 1996 of later, dan kan het nog steeds zo zijn dat het COC-document ontbreekt. Dit omdat importeurs vaak het document niet meeleveren. In dit geval zou u toch een nieuwe COC moeten aanvragen als u uw voertuig op een buitenlands kenteken wil laten registreren.

Wat als mijn voertuig geen COC heeft of niet in aanmerking komt voor een COC?

Indien uw voertuig niet van Europese oorsprong is, of als het voertuig van voor 1996 is, kunt u ervoor kiezen om uw auto te laten keuren voor een Individueel goedkeuringscertificaat of IGC. Als uw voertuig voldoet aan alle eisen en technische voorschriften zal de goedkeuringsinstantie een officieel typegoedkeuring afgeven. Met deze individuele typegoedkeuring kunt u vervolgens gemakkelijk een Kfz-brief of Nederlands kenteken aanvragen.

Een Kfz-brief is een duurzame registratie die in alle EER (Europese Economische Ruimte) landen goed geaccepteerd wordt. Met de Kfz-brief kunt uw zonder problemen uw voertuig exporteren naar het land van bestemming.

Wilt u de auto laten keuren voor een Individueel goedkeuringscertificaat of IGC, dan kunnen wij daarvoor VDS aanbevelen.

Levertijden en prijzen van een COC

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het aanvragen van een COC-document vaak niet goedkoop, met prijzen die kunnen uiteenlopen van 100 tot wel 300 euro. Houd ook rekening met lange levertijden. Zo kan het zijn dat een COC binnen een week geleverd wordt, maar kan het ook zijn dat dit 3 weken of zelfs langer duurt. Dit wordt voornamelijk beïnvloed door het land van herkomst en van welke fabrikant het voertuig afkomstig is.

 

Aanleverspecificaties

Om een COC te kunnen aanvragen heeft u de volgende benodigdheden nodig:

  • Volledig chassisnummer

  • Kentekenbewijs

  • Inkoopfactuur

Stuur altijd deze documenten mee bij het aanvragen van een COC. Zonder deze gegevens is het moeilijk om de kosten en levertijden in te schatten en kan een COC niet worden aangevraagd.

Alternatief

Vindt u een COC te duur, of kunt u geen weken wachten voor de levering hiervan? Dan is het goed om te weten dat u ook een Verklaring Gegevens Typegoedkeuring kunt bestellen.

Een Verklaring Gegevens Typegoedkeuring is een veel sneller en voordeliger alternatief. Deze verklaring bevat dezelfde gegevens als het COC/CVO en kan door onze medewerkers al op dezelfde werkdag worden aangevraagd.

Let wel op dat een Verklaring Typegoedkeuring niet altijd geaccepteerd wordt door de keuringsinstanties. Hierdoor kan het zijn dat het voertuig niet wordt toegelaten en zal u alsnog een COC moeten aanvragen om u uw voertuig te kunnen exporteren.

bottom of page